«پزشک از راه دور» روی تلفن‌های همراه

Roozno | پایگاه خبری تحلیلی روزنو

به روز شده در: ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۰
کد خبر: 13951005207376082
تاریخ انتشار: 5 دی 1395 - 17:46
استارت‌آپ‌ها با اپلیکیشن به حوزه خدمات درمانی ایران آمدند
استارت‌آپ‌ها که اخیرا توجه بسیاری از متخصصان علم بازاریابی و شرکت‌های تبلیغاتی را در سرتاسر دنیا به خود معطوف ساخته‌اند، درحوزه خدمات درمانی ایران هم واردشده و با ارائه یک اپلیکیشین درمانی، دسترسی آسان به خدمات پزشکی را فراهم کرده اند.
ImageAlt

به گزارش اخبار رسمی از روابط عمومی تِله طب، ارتقای سلامت جامعه با ابزار الکترونیک یک زمینه نوظهور است که از طریق تکنولوژی‌های مرتبط (انفورماتیک، پزشکی، بهداشت عمومی و تجارت) با آن ارتقا و تکامل‌ می‌یابد.

بر اساس این گزارش، در عصر کنونی سرفصل «سلامت الکترونیک» نه‌ تنها به‌عنوان یک توسعه فنی، بلکه به‌عنوان حالتی روحی، طرز تفکر و یک حرکت عمومی جهانی توصیف شده است که اطلاعات دیجیتالی در بخش سلامت و بهداشت را برای مقاصد بالینی و آموزشی و مدیریتی از طریق الکترونیکی، انتقال ذخیره و بازیابی می‌کند. 

در این بخش، آمار‌ها حاکی از آن است که بسیاری از افراد، زمانی که نام یک بیماری را می‌شوند یا به آن دچار می‌شوند، برای کسب اطلاعات به اینترنت مراجعه می‌کنند و همین موضوع تأیید درستی موارد یاد شده را پررنگ‌تر می‌کند.

از سوی دیگر، با گسترش اینترنت و فضای تحت وب روی اسمارت‌فون‌ها (تلفن‌های هوشمند)، بازاریابی خدمات درمانی در قالب نرم‌افزارهای موبایل (موبایل اپلیکیشن‌ها) شکل جدیدی به خود گرفته است.

با این ابزارها، توسعه خدمات پزشکی و پایش سلامت از راه دور گسترش یافته و به واسطه آن می‌توان بخش قابل‌ توجهی از مشکلات پیش روی مردم را در بحث نظام ارجاع و همچنین هزینه‌های غیرضروری و اتلاف وقت آنها را کاهش داد.

این نکته قابل توجه است که دسترسی آسان مردم به پزشکان و خدمات پزشکی موضوعی است که می‌تواند در کنار ایجاد رضایت‌مندی بیشتر در جامعه، از بروز پیامدهای ناگوار سلامتی در جامعه جلوگیری کند. 

در همین راستا، «تِله طب» یک استارت‌آپ در حوزه خدمات پزشکی و پایش سلامت از راه دور است که راه‌کارهای نوینی در این حوزه ارائه کرده و با پیاده‌سازی یک پلتفرم اینترنتی، ارائه خدمات پزشکی از راه دور را به عموم مردم هدیه کرده است.

بارزترین ویژگی حال حاضر تِله طب دسترسی آسان کاربران به پزشک متخصص از طریق اپلیکیشن موبایل و برقراری ارتباط با وی در یک فضای امن و اختصاصی است.

پروفایل پزشکان، نکات جذاب و کاربردی روزانه (زندگی سالم)، امکان به اشتراک‌گذاری تجربیات کاربران (گفتمان)، نمایش مراکز درمانی و کلینیک‌ها بر روی نقشه بر اساس موقعیت جغرافیایی کاربر (مکان‌یاب سلامت) در کنار پروفایل اختصاصی سلامت کاربر، دیگر امکانات این پلتفرم را تشکیل می‌دهد.

همچنین با توجه به پتانسیل بالای پزشکان متخصص در ایران، خدمات تِله طب در حوزه «گردشگری سلامت» نیز قابل توسعه است.

استارت‌آپ برگزیده الکامپ 2016 تهران (در بخش الکام استارز)، با ارائه این ابزارها، علاوه بر رفع سختی دسترسی به پزشکان متخصص، کاهش هزینه‌های اضافه و کاهش اتلاف وقت افراد گام عملی در مسیر بهبود سبک زندگی نه‌چندان مطلوب جامعه برداشته است.

لازم به ذکر است که اولین محصول تِله طب در حوزه پوست، مو و زیبایی و در قالب اپلیکیشن اندروید منتشر شده و به‌زودی نسخه‌های مربوط به بارداری و زنان، مراقبت از کودکان و ... نیز منتشر خواهد شد. کاربران هم‌اکنون می‌توانند از طریق کافه بازار و گوگل پلی نسخه اندروید تله طب پوست، مو و زیبایی را دانلود کنند.



انتشار محتوا:اخبار رسمی
کد خبر: ۶۱۶۵۴۱
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۴ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
سخنگوی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: پنج تولید کننده شیرخشک در کشور فعال هستند که بر حسب نیاز کشور و پیش‌بینی‌هایی که صورت می‌گیرد، برنامه تامین و تولید شیرخشک را با تولیدکنندگان هماهنگ می‌کنیم.

با کدملی شیرخشک یارانه‌ای بگیرید

سخنگوی سازمان غذا و دارو ضمن تشریح آخرین وضعیت بازار شیرخشک در کشور، از تولید و فروش ۶۸میلیون و ۵۰۰هزار قوطی شیرخشک رگولار (شیرخشک معمولی) در سال گذشته خبر داد.

به گزارش آرمان ملی آنلاین، سجاد اسماعیلی با بیان اینکه سال ۱۴۰۲ میزان تولید و فروش شیرخشک رگولار از رشد حدود ۱۵ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ برخوردار بوده، گفت: به طوری که در سال گذشته با وجود برخی مشکلات در تامین ارز شیرخشک در ماه‌های ابتدایی سال، اما با گشایش‌های ارزی و رفع مشکلات تولید، در مجموع ۶۸ میلیون و ۵۰۰ هزار قوطی شیرخشک رگولار تامین و توزیع شد.

ایسنا نوشت: وی ادامه داد: این درحالیست که در سال ۱۴۰۱ میزان تولید و فروش شیرخشک رگولار ۶۰ میلیون و ۶۰۰هزار قوطی و در سال ۱۴۰۰ نیز ۵۵ میلیون و ۶۰۰هزار عدد بوده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره کمبود مقطعی شیرخشک‌های رگولار از مرداد تا مهرماه سال گذشته به دلیل اختلال در روند تامین ارز، توضیح داد: اما نهایتا با رفع مشکلات، توانستیم در آبان، آذر، دی و بهمن ماه کمبودها را جبران کنیم و در مجموع با حمایت از تولیدکنندگان داخلی، هم تامین شیرخشک و هم توزیع آن افزایش یافت؛ به گونه‌ای که آمار توزیع به ماهی ۱۲ میلیون قوطی نیز رسید؛ در حالی که روند در سال قبل از آن طوری بود که ماهیانه بین ۵ میلیون تا ۵میلیون و ۵۰۰ هزار قوطی شیرخشک توزیع می‌شد.

وی ادامه داد: اکنون وضعیت تولید و توزیع به حد تعادل رسیده، مشکلی در تامین شیرخشک‌های رگولار در برندهای مختلف نداریم و انواع شیرخشک در کوچک‌ترین تا بزرگ‌ترین داروخانه‌های کشور به میزان کافی موجود است و گزارشی هم از کمبود در استان‌های مختلف بابت شیرخشک‌های رگولار نداشته‌ایم.

اسماعیلی همچنین به اصلاح سیاست‌های ارزی شیرخشک در جهت حمایت از تولید کنندگان نیز اشاره کرد و گفت: به این ترتیب قیمت شیرخشک به قیمت واقعی آن نزدیک‌تر شد و این درحالیست که مصرف کننده با همان قیمت قبلی شیرخشک را دریافت می‌کند و تغییر قیمتی برای مصرف کننده نداشته‌ایم.

سخنگوی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: مردم می‌توانند با ارایه کد ملی کودک به داروخانه و با ثبت کد ملی و استعلام شناسه رهگیری، شیرخشک را با قیمت قبلی و تا سقف ۱۰ قوطی در ماه به صورت یارانه‌ای دریافت کنند.

اسماعیلی در زمینه شیرخشک‌های رژیمی هم گفت: در زمینه شیرخشک‌های رژیمی هم با اصلاح سیاست‌های ارزی مجددا از تولید کننده این حوزه حمایت شد و مردم با مراجعه به داروخانه و ارایه نسخه پزشک و کد ملی فرزندشان می‌توانند شیرخشک را با قیمت قبلی دریافت کنند. در این حوزه نیز آمار تامین و توزیع کاملا پایدار است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: پنج تولید کننده شیرخشک در کشور فعال هستند که بر حسب نیاز کشور و پیش‌بینی‌هایی که صورت می‌گیرد، برنامه تامین و تولید شیرخشک را با تولیدکنندگان هماهنگ می‌کنیم.

نظر شما
نظراتی كه حاوی توهین و مغایر قوانین کشور باشد منتشر نمی شود
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید
نام:
ایمیل:
* نظر:
عکس روز
خبر های روز